вторник, 28 февруари 2012 г.

ЦВЕТНАТА И АРОМАТНАТА ТЕРАПИЯ ПРАВЯТ ЖИВОТА ПО-ЛЕК



image

             Някои цветове ни действат възбуждащо, други ни успокояват. Уханията ни ободряват, други ни карат да се отпуснем. Съчетаем ли правилно цветове и аромати в облеклото или в обзавеждането на дома, можем да увеличим шансовете за самоконтрол на собственото си поведение, да запазим доброто си настроение, да повдигнем духа си.

           Цветове и аромати действат в синхрон, ако се подберат и комбинират добре. Можем да напръскаме с тях дрехите или да вдишаме уханието им от ароматизираща лампа или направо от отвора на флакончето. Науката е установила, че естествените миризми съответстват на цветовете. Те не се приемат вътрешно или директно върху кожата, защото са силно концентрирани, но можем да разтворим няколко капки от тях във водата на ваната и да се отпуснем.

Бялото
ни връща спокойствието, то символизира светлина­та, прозрачността чистотата и непорочността и действа пре­чистващо и на съзнание­то. Когато предприе­маме далеч­ни пътувания, е добре да но­сим бяло бельо, защото то нама­лява вторичните ефекти от часовата разлика, умората и схва­щането, кара мозъкът да си почива. Още по-го­лямо е въздействието му, ако се комбинира с етерични масла като камфора, лавандулата и лимона. Те предпазват организма от всякакви физически и психически външни агресори.
Синьото
блокира стреса, той е цветът на мира и успо­коението. Облечем ли се в сини дрехи, страхо­вете, притесненията, тревогите ни намаляват. Синьото действа по-силно, ако е в съчетание с лавандулата, ароматът на евкалипт или розово дърво носят също омагьосващо ухание и успо­кояват. Етеричните им масла се препоръчват за прогонване на сценична треска.
Зеленото
ви кара да се вслушвате, да дишате по-леко и свободно, да подобрявате контактите си с хо­рата. Това е цветът на надеждата и настройка­та да бъдем по-толерантни към другите. Пома­га за излизане от изолация, да се чувствате ка­то освободени от всичко и от всички зависимости. Комби­нацията от аро­мати на мента, бор, розма­рин, гра­дински чай или бяла ма­щерка подсил­ва въздействие­то му и ни кара да полетим над проблемите и да се издигнем над нис­ките полета на съз­нанието.
Оранжевото
засилва интуиция­та, позволява ни ус­пешно да се самовглъбяваме, да взи­маме правилни решения, да сме по-самоувере­ни и във вътре­шен покой. Комбинацията с аромати на портокал, манда­рина, кипарис, кориандър, мирта, кардамон или канела е просто вълшебна. Дава ни въз­можности да разбираме и асимилираме съби­тията от околния свят, да преодоляваме разсе­яността и трудната си концентрация, да разпа­лим у себе си любовта.
Виолетовото
активира мисловната дейност, прави ни ро­мантични и носталгично настроени, връща ни към приятните спомени от миналото ни. Дъхът на виолетки, мирисът на восък - всичко това стимулира размислите ни, настройва ни пози­тивно. Вдишаните аромати на кедър, лайка, здравец подсилват въздействието му, активи­рат мисловните процеси, помиряват с враго­вете, пропъждат кошмарите, успокояват съня.
 Жълтото
носи радост и усмивки, дарява с усещането за щастие, стимулира предаването на добро нас­троение, контролира волята и канализира егото, помага за преодоляване на конфликти. В съчетание с есенциите от лимон, цитрусови плодове, камфор и риган пропъжда тъгата и потиснатостта, влияе позитивно на слънчеви сплит. Подобна комбинация е много подходя­ща, когато трябва да се решават проблеми, да се прогонват натрапчиви мисли, да се преодо­ляват мании и фобии.
Розовото
ни кара да се потопим в блянове и любовни пориви. Нежен, мек и дълбок, розовият цвят умее да възстановява и възражда. След про­фесионален конфликт или сърдечна драма то може да възстанови изгубената ни енергия, да върне силите ни. Уханието на роза или розово дърво засилва потребността ни от нежност и обич, задоволява глада ни за ласки и притъпява желанието ни от компенсиране на тази нужда с храна или захарни лакомства. 
Червеното
влива енергия. Носим ли дрехи, оцветени в червено от сутринта, денят ни ще започне със силен старт. Яркият цвят активизира енергията ни, умението ни да организираме и ръководим добре работата си, да придобиваме материал­ни блага. Червеното бельо ръководи ексклузивно и сексуалните ни пориви. В съчетание с мирис на карамфил, санталово дърво и черве­на мащерка действа като мощен тласък на жизнеността и сексуалното желание.

 http://www.domashenjurnal.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар